به گزارش دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ FTP یکی از قدیمی ترین پروتکل های اینترنت است که هنوز هم کاربرد زیادی دارد و در سال 1970 توسعه یافت.
FTP از حروف اول کلمات File Transfer Protocol تشکیل شده است و به عبارتی سرنام آن سه کلمه است که به طور اختصار از اصطلاح ftp استفاده می شود. همانطور که از نام آن می شود فهمید، از آن برای تبادل فایل بین حساب های مختلف یک رایانه، بین یک حساب و یک رایانه شخصی و یا برای دسترسی آنلاین به بایگانی نرم افزار ها در یک شبکه استفاده می شود.
در زبان اینترنت، FTP اشاره به پروتکل شبکه، برای انتقال فایل از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر دارد و از TCP شبکه کامپیوتر یا اینترنت استفاده می کند یعنی FTP نشان دهنده قابلیت های شبکه است و آن را قادر می سازد که کاربران فایلهای خود را آپلود نمایند (فایل های متنی ساده، تصاویر، فایل های چند رسانه ای، و غیره) از طریق رایانه های شخصی به هاست خود دسترسی داشته باشند با استفاده از نرم افزارهای مخصوص (file zilla,smart ftp,cute ftp,…) فایل خود را ویرایش، حذف و یا آپلود و دانلود نمایند.
کاربرد FTP چیست؟
شایع ترین استفاده از FTP برای اهداف انتقال داده ها است. همچنین از بزرگترین اهداف آن ارتباط رایانه های شخصی کاربران برای انتقال، ویرایش، حذف و… برای وب سایتهای خود می باشد و این امر با استفاده از پارامترهای اتصال کامپیوتر به سرور میسر است. با استفاده از FTP می توان یک صفحه وب را ایجاد کرد و از طریق یک ویرایشگر متن آن را به صورت آنلاین مشاهده و تغییر داد. از طریق یک سرویس گیرنده FTP کاربران می توانند فایل های هاست خود را که در آن حساب دارند انتقال دهید و همچنین می توانید در زمان خاصی فایل خود را آپلود نمایید.
امنیت در FTP
اکثر سرویس دهندگان FTP از روش خاصی برای رمز نگاری اطلاعات خود استفاده نمی کنند و در زمان ورود به FTP سرویس گیرنده به سرویس دهنده اطلاعات مربوط به نام کاربری و رمز عبور به صورت متن معمولی در شبکه ارسال می گردد که در این میان افرادی که دارای نرم افزارهای packet sniffer هستند بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده قرار گرفته و به راحتی نام کاربری رمز عبور FTP شما را سرقت می کنند به همین منظور می بایست برای حفاظت بیشتر IPsecs را رمز گذاری نمایید تا دسترسی به اطلاعات FTP برای هکرها را گرفت.
FTP چگونه کار می کند؟
برای استفاده از FTP باید به اینترنت دسترسی داشته باشید. همچنین نیاز به هاست دارید و پس از آن باید در کنترل پنل هاست خود یک حساب FTP ایجاد کنید تا بتوانید به آن دسترسی داشته باشید. از ویژگی های خوب FTP این است که شما می توانید با چند حساب مجزا وارد FTP خود شوید و آن را مدیریت کنید.
سرویس FTP از طریق یک پروتکل شبکه TCP ارائه شده است و کاربر با اتصال به FTP نیاز خود را از کلاینت FTP به سرور FTP ارسال می کند. اطلاعات مورد نیاز شامل یک میزبان FTP، حساب FTP (نام کاربری و رمز عبور) و یک پورت FTP می باشد.
برای اتصال به FTP باید در آدرس بار خود ftp:// و نام سایت خود را وارد نمایید (به عنوان مثال ftp://navid safari.com) همچنین به جای نام دامنه می توانید IP سرور خود را وارد نمایید.بعد از وارد کردن آدرس FTP خود نام کاربری و رمز عبور حساب FTP شما پرسیده می شود که در صورت ایجاد یک حساب در پنل هاست می توانید به حساب FTP خود دسترسی داشته باشید.
نکته: برای اتصال به FTP با استفاده از نرم افزارهای گفته شده نیاز به پورت FTP نیز دارید که به طور پیش فرض پورت 21 می باشد ولی می توان آن را در سرور به پورت دیگری تغییر داد که اطلاعات مربوط به FTP هاست توسط هاستینگ برای شما ارسال می شود.